ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι ΜΚΟ ο Πράσινος Γάτος;

Όχι. Ο Πράσινος Γάτος είναι ένα κανονικό μαγαζί, που όμως έχει δύο ιδιομορφίες: α) προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές τιμές προς όλους και ειδικές εκπτώσεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, και
β) κάνει κοινωνικό έργο με τελικούς αποδέκτες ανθρώπους με σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Δεν παίρνει κανενός είδους επιχορήγηση από κανέναν. Τα μόνα του έσοδα με τα οποία προσπαθεί να επιβιώσει προέρχονται αποκλειστικά από τα πράγματα που διαθέτει προς πώληση. Πρόκειται για μια εντελώς ιδιωτική πρωτοβουλία (και για όποιον ρωτήσει "γιατί;" η απάντηση είναι πως έπεσε από το ποδήλατό του όταν ήταν μικρός...).


ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΤΟ;

Ο Πράσινος Γάτος δέχεται είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, CD, DVD, διακοσμητικά μικροαντικείμενα, μπιζού, κλινοσκεπάσματα, είδη κουζίνας, και γενικότερα μη ογκώδη χρηστικά αντικείμενα.

Σε τι κατάσταση πρέπει να είναι τα πράγματα που θα φέρω;
Πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά. Τα πράγματα που θα φέρετε πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι μετά από εσάς, είτε είναι αυτοί που θα τα αγοράσουν σε χαμηλή τιμή είτε είναι εκείνοι που θα τα πάρουν δωρεάν μέσω κάποιου φορέα.  


ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ;

Δεν μπορείτε να φέρετε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα), ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κεντήματα, βιντεοταινίες και κασέτες. Αν έχετε αμφιβολία σχετικά με κάποιο αντικείμενο, παρακαλούμε ρωτήστε μας προτού μπείτε στον κόπο να το φέρετε.

Τι να κάνω με όσα δεν μπορώ να φέρω;
Αν θέλετε, ο Γατούλης μπορεί να βάλει μια αγγελία είτε στον πίνακα ανακοινώσεων που υπάρχει μέσα στο μαγαζί είτε εδώ, στο μπλογκ. Η συνεννόηση γίνεται απευθείας ανάμεσα σε εσάς και στον ενδιαφερόμενο, οπότε ...πληηηηηζ μόλις χαρίσετε ή αποκτήσετε το όποιο αντικείμενο ενημερώστε μας ώστε να βγει η αγγελία (και να μην χαίρεται αδίκως ο επόμενος ενδιαφερόμενος!).


ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΤΟ;

Αν κάποια από τα πράγματα που θα φέρετε μείνουν στο μαγαζί για να πουληθούν, θα σας αντιστοιχεί ένα συμβολικό ποσό με το οποίο θα μπορείτε να ψωνίσετε από τον Γάτο κάνοντας χρήση του τιμολογίου αγοράς που θα κοπεί (βλ. παρακάτω, περί διαδικασίας). Για τα πράγματα που θα χαριστούν δεν αντιστοιχεί κάποιο ποσό, θα έχετε όμως την ηθική ικανοποίηση ότι θα μπορέσει να τα αποκτήσει κάποιος άλλος που τα έχει απόλυτη ανάγκη.

Θα ήθελα όμως να έχω οικονομικό όφελος...
Αν προτιμάτε να πάρετε στο χέρι χρήματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο από τα καταστήματα που παίρνουν πράγματα επί παρακαταθήκη (είδη ένδυσης και υπόδησης, αξεσουάρ). Εκεί συμφωνείτε σε μια τιμή για τα πράγματά σας, και όταν πουληθούν παίρνετε τα χρήματα που σας αντιστοιχούν. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με παλαιοπωλεία, παλαιοβιβλιοπωλεία, ή βάλτε αγγελία σε μια από τις εξειδικευμένες εφημερίδες.

Ποια διαδικασία ακολουθεί ο Πράσινος Γάτος;
Για όσα πράγματα μένουν στο μαγαζί εκδίδεται ένα τιμολόγιο αγοράς (χρειάζεται όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ και ΔΟΥ) με συμβολικές τιμές, που κυμαίνονται από λίγα λεπτά (π.χ. για ένα βιβλίο λογοτεχνίας) μέχρι ένα ευρώ (π.χ. για ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια ή ένα κιλό ρούχα) ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λίγα ευρώ ανά αντικείμενο. Το τιμολόγιο αποδεικνύει πως ό,τι υπάρχει στο κατάστημα έχει μπει μέσα νομότυπα, χωρίς να συνεπάγεται οποιαδήποτε γραφειοκρατική υποχρέωση από τη δική σας πλευρά. Με το ποσό που σας αντιστοιχεί μπορείτε να διαλέξετε και να πάρετε οτιδήποτε σας αρέσει: ρούχα, βιβλία, παιχνίδια... Αν πάλι εσείς ο ίδιος δεν χρειάζεστε ή δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι, μπορείτε να "δωρίσετε" το ποσό σε κάποιον άνθρωπο που γνωρίζετε ότι έχει ανάγκη, δίνοντάς του την ευκαιρία να ψωνίσει εκείνος.


ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΥ;

Επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου, οι παραλαβές γίνονται κάθε Τρίτη, και ΜΟΝΟ με ραντεβού. Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για να οργανωθούν οι αποστολές στους φορείς (μια κοπιαστική διαδικασία που περιλαμβάνει λεπτομερή ταξινόμηση, πακετάρισμα και αποστολή των ειδών), ανά διαστήματα οι παραλαβές σταματάνε προσωρινά.
Τα σχόλιά σας, ΕΔΩ!